Enstrüman Çalmanın Beyin Gelişimine Faydaları

Enstrüman çalmanın insan beynine faydaları konulu çalışmalar, her geçen gün derinlik kazanmaktadır. Öyle ki insanlık tarihi boyunca müzik her zaman hayatımızda yer bulmuştur. Dinlendirici etkisinin bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış olması, müziği hayatımıza daha da katmamız gerektiğiniz gösteren realitelerden yalnızca biridir. Üstelik de bu durum, kendinizin müzik yaptığınızı düşündüğünüzde, çoklu etkisi ile harika bir hal alır. Enstrüman çalarken beynimiz, yalnızca dinleyici olarak kalmaz. Buna ek olarak hem işitsel hem de koordinasyon yönüyle eşsiz bir uyarılma beyinde gerçekleşir. Hiçbir müzik aletini elinize aldınız mı? Amatörce ya da öylesine de olsa bunu deneyimlediyseniz ne hissettiğinizi hatırlayın. Bedeninizdeki yoğun tesirini, keyif ve huzur olarak hissetmiş olabileceğinizi çok iyi biliyoruz. Tüm meditatif etkilerinin yanında, enstrüman çalmanın beyne faydaları direkt olarak gözlemlenmiştir. Elbette yaş faktörü ve hangi enstürmana ilgi duyduğunuz, öğrenme sürecinizde farklılıklar oluşturabilir. Fakat ne şekilde öğrenmiş olursanız yahut yaşınız kaç olursa olsun enstrüman çalarken serotonin seviyeniz bir hayli yükselecektir. Öğrenme süreci disiplin, gayret ve sık sık tekrar çalışmaları yapmaktan ibaret olabilir. Henüz bu dönemdeyken bile beyninizin nasıl analitik çalışmaya başladığını, içsel dengenizin huzur bulduğunu ve daha onlarca artısını zamanla hissedeceksiniz.

Enstrüman Çalmak Beyni Geliştiriyor mu?


Enstrüman çalmak bazı kişiler için bir hobi bazı kişiler için profesyonel işlerinin bir parçasıdır. Müzisyenlerin genel anlamda neşeli ve şen şakrak kişiler olduğunu hiç fark ettiniz mi? Tıpkı düzenli spor yapan kişiler gibi, müzikle ilgilenenlerin de ruhsal ve fiziksel olarak daha sağlıklı olduğu bir gerçektir. Aslına bakıldığında, müzik yapmaya başlamadan önce ve sonraki hayat akışınıza baktığınızda dahi enstrüman çalmanın insan beynine faydaları gayet net görünecektir. Enstürman çalan kişiler arasında yapılan bilimsel çalışmalar beynin ne denli gelişip değiştiğini bize gösteriyor. Üstelik ileri görüntüleme teknikleriyle ve somut olarak. Çıkan sonuçlara göre; uzun zamanlar boyunca müzik icra edenlerin beyinleri hem kimyasal hem de düşünsel bazda değişim yaşıyor. Enstrüman çalmaya yeni başlayanlar ise birkaç aylık süre zarfında, motor becerilerini çok daha belirgin kullanmaya başlıyorlar. Motor becerileri için bir diğer değerlendirme kriteri, enstrüman çalarken iki elin birden kullanılmasıdır. İki el kullanılsa da birbirinden farklı, yani ayrı ayrı kullanım söz konusudur. Bu durum ise enstrüman çalan kişilerde, ellerin birbirinden bağımsız ve beynin komutuyla senkronize hareket etmeleri mümkün olur. Bu son derece zor ve el becerisiyle yapılması mümkün olmayan, tamamen beynin gelişimiyle ortaya çıkan bir durumdur.

Enstrüman Çalmanın Beyne Faydaları Nelerdir?


Enstrüman çalmanın insan beynine faydaları kesin olarak kanıtlanmıştır. Fakat müzik yapma süreniz, kaç yıldır bu sanatla ilgileniyor olduğunuz gibi ayrıntılar, fayda safhalarını oluşturur. Beyninizi ne kadar tanıyorsunuz? Beyin fonksiyonlarınızı nasıl daha da geliştirebilir ve beyin gücünüzle neler yapabilirsiniz biliyor musunuz? Duygusal zeka kavramına ne denli aşinasınız? İşte tüm bu sorulara karşılık olarak bir enstrüman aleti çalmak çoğu zaman yeterli olabilir. Beynimiz, bedenimizin yönetici merciidir. Bu nedenle beynin gelişmesi demek, beden ve ruhumuzun da bütünüyle şifalanması anlamına gelir. Enstrüman çalmanın faydaları şu şekilde açıklanabilir:

  • Müzik icra edenlerin beyinlerinin sağ ve sol loblarını birbirine bağlayan corpus collosum kısmı, enstrüman çalmayan insanlara göre çok daha fazla gelişir.

  • Entrüman çalan kişinin beyni kaotik değildir. Bu da daha yalın bir düşünce yapısını beraberinde getirir. Netice olarak da özgüveni yüksek bireyler haline gelirsiniz.

  • Müzik yaparken beyin hem kontrol hem hareket hem de bağıntı mekanizmasını aynı anda çalıştırır. Bu bölgeler birbirinden bağımsız alanlarken, enstrüman çaldığınızda, hepsi aynı anda adeta bir senfoni orkestrası gibi çalışmaya başlar.

  • Bir enstrüman çalmak size terapi gibi gelecektir. Öyle ki içinizdeki kötü, üzücü, stresli ve negatif olan tüm duyguları müzik yaparken dışa vurursunuz. Bu dışavurum esnasında da ne kendinize ne başkalarına zarar vermemiş olursunuz. Enstrüman çalmak katartik bir etki yapacağından, beyniniz olumsuzluklardan arınmış olur.

  • Stres ve odaklanma sorunu gibi rahatsızlıklar için müzik yapmak harika bir reçetedir. Beyniniz notaları ve hareketlerinizi organize ederken, müthiş bir konsantrasyon halinde olursunuz.


Dokamart.com e-ticaret sitesinde müzik aletleri satışı bulunmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *